Geluk, gelukkig, gelukt!

01/01/2021 Uit Door edubronx

Geluk gelukkig gelukt blog

 

Allereerst…welkom in het jaar 2021! Elk jaar op 1 januari worden er structureel goede voornemens, gezondheids- en andere gelukwensen voor het nieuwe jaar uitgesproken. Daar doe ik altijd netjes aan mee, ondanks het feit dat ik helemaal niet nadenk over de zin die ik uitspreek. In hoeverre kan ik überhaupt iemand iets oprecht toewensen als ik niet eens weet wat ik zeg? Enfin, één van de door mij meest gebruikte zinnen is dan ook heel erg origineel:

 

Gelukkig nieuwjaar!

2020-2021

 

 

 

 

 

 

Als ik naar “mijn” zin (en die van vele anderen) kijk op 1 januari 2021, valt mij meteen iets op, waar ik eigenlijk eerder nooit over na heb gedacht. Maar gezien afgelopen jaar, ben ik daarover gaan nadenken. Want wat zeg ik nou eigenlijk? En wat betekent dit voor mijzelf en anderen? Het kan meerdere kanten op…Lees dus gerust verder!

 

1 – Bijna het hele jaar 2020 stond in het teken van Corona. Veel beperkingen werden voor de Nederlanders en de rest van de wereld opgelegd, waaronder twee strenge lockdowns. Scholen, horeca en andere zaken gingen dicht. Nou…Jullie weten allemaal wat er zich in 2020 heeft afgespeeld. Maar nu…eindelijk is het 2021 en laten we 2020 achter ons. Oftewel…Gelukkig maar dat het nu een nieuw jaar is.

 

Naast het “afsluiten” van 2020 en het vieren (want dat doen we vaak met oud en nieuw) dat het nu eindelijk 2021 is (“het jaar dat alles beter wordt”), kan ik ook anderen een gelukkig nieuwjaar wensen, maar met een heel andere boodschap.

 

2 – Ik wens anderen een gelukkig 2021, een jaar waarin anderen hun geluk vinden en gelukkig zijn, geen zorgen hebben en hopelijk niet ziek worden. Een mooie gedachte, uiteraard om even stil te staan bij waar men staat en waar men naartoe wil. Plannen worden gesmeed om “gezonder” te worden door bijvoorbeeld af te vallen, te stoppen met roken, meer te gaan sporten, noem maar op! Alhoewel veel van deze plannen vaak vroeg in het jaar stranden, is de intentie goed. De oorzaak van het mislukken van deze plannen ligt hem niet alleen in de motivatie, de wil en de inzet, maar ook grotendeels doordat een gefundeerd plan ontbreekt. Zoals velen zeggen: “winnaars hebben een plan, verliezers een excuus”.

 

Mijn tweede voorbeeld van “een gelukkig nieuwjaar” wordt veelal gebruikt, echter kan het maar zo zijn dat de verschuiving dit jaar meer naar het eerste voorbeeld gaat. Dit heb ik niet onderzocht, maar het is meer een aanname.

 

Zoals elk jaar blik ik even terug naar het afgelopen jaar. Wat heb ik allemaal gedaan? Welke leuke en minder leuke gebeurtenissen hebben er plaatsgevonden? Wat heb ik geleerd? Waar ben ik achter gekomen? Welke ontwikkelingen heb ik privé en op mijn werk doorgemaakt? Als we terug kijken naar 2020, overheerst Corona. Snel hebben we hierdoor de neiging om met een vervelend gevoel terug te kijken naar afgelopen jaar, maar iets dat we ons eigenlijk goed moeten afvragen…Was 2020 nou echt een verschrikkelijk jaar?

Oké… deze mooie stranden hebben veel mensen afgelopen jaar wel moeten missen!

Als ik voor mijzelf spreek, valt het allemaal wel mee. Tijdens de eerste lockdown in maart, zat ik met mijn vrouw en twee kinderen thuis, gaf her en der online les, ontwikkelde ik het één en ander en hielp ik mijn zoon met schoolwerk, speelde ik verstoppertje met mijn dochter. Daarnaast hadden we nog zeeën van tijd over om samen dingen in en om het huis te ondernemen. Even lekker samen naar de speeltuin, onder de tafel een hut bouwen met lakens en stoelen…van alles konden we doen waar we eigenlijk normaal gesproken als gezin niet eens aan toe kwamen!

 

Eindelijk een stukje “quality time”, zoals men dat noemt. Wat heb ik daarvan genoten, bovendien vonden mijn kinderen het geweldig dat “papa en mama” alle tijd van de wereld voor hen hadden.

 

Daarnaast nog een geluk bij een ongeluk…Op 1 februari tekenden we het koopcontract voor onze nieuwe woning. Hiervan kregen we op 1 april de sleutel. Aangezien we een grote verbouwing gepland hadden, kwam er nog wel een boel werk achter vandaan. Uiteraard hebben we het meeste uitbesteed, aangezien ik met mijn twee linkerhanden nog in de knoop kom. Tóch had ik door de hele situatie omtrent de eerste lockdown de mogelijkheid om hier meer aandacht aan te schenken en te helpen met verbouwen. In de periode vanaf april tot begin juni hebben we heel veel arbeid verricht en het resultaat mag er naar onze mening zéker zijn. Wat een heerlijk plekje aan het water hebben we nu!

Zelfs onze zoon hielp goed mee tijdens de verbouwing!

Ik ben me bewust dat jullie helemaal niet geïnteresseerd zijn in de verbouwing van mijn woning en dat is ook niet mijn bedoeling. Wat ik eigenlijk zeggen wil…

 

Geluk bepaal je (deels mede) zelf!

 

Desondanks wil ik ook zeker mijn respect uitspreken aan degene die wél heel erg heeft geleden onder de Corona periode, zoals alle slachtoffers van het virus, de horeca en alle andere zaken (ik wil absoluut niemand tekort doen!). Soms tref je het ongeluk, zonder dat je hier zelf invloed op hebt of hebt gehad.

 

Ondanks dat sommige deuren moe(s)ten sluiten, leidt dit wel weer tot het openen van nieuwe deuren. Ik wens iedereen hier veel  (jaja, daar komt hij) geluk mee!

 

Wat betekent geluk voor jou? Wanneer ben jij gelukkig? Wanneer is iets gelukt? Zit geluk hem volgens jou in het winnen van de staatsloterij of kijk jij er heel anders naar? Vind jij het geluk of ga je er zelf naar op zoek? In hoeverre geef jij zelf richting aan dat proces? Wat doe jij eraan om gelukkig te zijn? Waar krijg jij energie van en moet je meer van hebben en wat kost juist energie waarvan je minder wilt?

 

Ik ben er achter gekomen dat geluk hem in de kleine dingen zit, zoals bijvoorbeeld de lieve woorden die je kinderen zomaar in je oor fluisteren, het voldane gevoel na iemand geholpen te hebben waardoor iemand anders zich beter voelt en/of verder kan, het klaarmaken van iets waarvan je dacht dat je het nooit zou kunnen en natuurlijk gezondheid…zo kan ik nog wel even doorgaan!

 

Gelukkig ervaar ik mijn geluk als gelukt! (En hoe zit dat bij jou?)

 

Groet,
Ricardo

Dit is voor mij geluk!